Alles wat je nodig hebt om te podcasten

Door: Dylan Degeling

Eind jaren negentig omschreef software ontwikkellaar en blogger Dave Winer de mogelijkheid om naar mediabestanden te verwijzen in RSS-feeds. Doordat in de loop der jaren daarna breedbandverbindingen, grotere hoeveelheden digitale opslag en streaming services en multimedia player software voor draagbare devices de norm werden, kon de podcast zich ontwikkelen.

Nederlands-Amerikaans presentator Adam Curry speelde een belangrijke rol in het populariseren van de podcast. Op eigen bodem ontwikkelde podcasten zich minder vlot dan in de Verenigde Staten. Hier In Nederland werd het medium vooral gebruikt om radio uitzendingen op een later tijdstip terug te kunnen luisteren; er waren toen nog weinig programma’s die enkel als podcast bestonden. Tegenwoordig hebben de opzichzelfstaande podcasts de overhand en weten ze zich als genre te onderscheiden van radioprogramma’s:

  • de lengte is variërend van meestal 20 minuten tot soms wel twee uur;
  • er wordt zo min mogelijk geknipt in de dialogen;
  • en het format is vrijwel altijd: introductie, content en afsluiting. Dit alles (veelal) zonder onderbrekingen van muziek of reclame.

Toch zijn veel kenmerken van radioprogramma’s nog terug te vinden in de podcast, vooral die elementen die een radioprogramma herkenbaar maken: jingles en de tone of voice van de presentatoren spelen in de podcast ook een prominente rol.

Botte Jellema, bekend van onder andere de VPRO en programma’s als Woord, Nooit Meer Slapen, en zijn eigen podcastserie De Eeuw van de Amateur, doorloopt samen met de workshopdeelnemers wat er zoal bij het maken van een podcast komt kijken. De workshop is vraag-, of beter gezegd, concept-gestuurd. Iedereen vertelt wie ze zijn en waarom ze aan tafel zitten bij de workshop over podcasten. De één is geïnteresseerd in het beginnen van een podcastserie en de ander wil meer weten over apparatuur of het gaande houden van een dialoog.

27195413951_3f58744e42_k

Wat is er zoal nodig voor het beginnen van een podcast? Vrij weinig, aldus Jellema. Dat zit namelijk bij de meeste van ons al in onze broekzak (of tas): een mobiele telefoon. De meeste mobiele telefoons hebben tegenwoordig een degelijke microfoon die voor de beginnende podcaster volstaat als opnameapparatuur. Combineer dit met een gratis software als Audacity, and you’re good to go! Naast die mobiele telefoon komt er ook meer high-end apparatuur uit de rugtas van Botte Jellema. Een handrecorder van rond de 200-300 euro, zijn nog professionelere recorder en een microfoon met de herkenbare VPRO branding, wat samen tot rond de duizend euro uitpakt.

Echter geeft Jellema aan dat hij die laatste vrijwel exclusief voor zijn professionele radioprogramma’s gebruikt, en zeker geen noodzaak zijn voor een podcaster. Zoals met alles dat hard- en software gerelateerd is, kun je het qua prijs zo gek maken als je zelf wil. Het belangrijkste is dat je er vertrouwen in hebt dat het werkt en dat het blijft werken. Niemand wil er na het opnemen van een podcast achterkomen dat het mis is gegaan.

Met apparatuur alleen ben je er nog niet natuurlijk. Want hoe begin je dan met podcasten, en wanneer weet je of mensen er naar willen luisteren? Volgens Jellema is het een goede methode om eerst een proef aflevering te maken en die enkel aan vrienden of bekenden te laten horen. Zo kan je de opinie peilen en feedback verkrijgen zonder dat de opname direct wordt opengesteld aan het hele internet om erop los te gaan. Zo kwam hij erachter dat monologen slecht werken binnen podcasts en de voorkeur van luisteraars uitgaat naar dialogen tussen twee of meerdere personen.

Voor het tot stand brengen en interessant maken van een dialoog gaf Jellema een aantal praktische tips:

  • breng niet teveel structuur aan in het gesprek. Een dialoog met een meer casual insteek is prettiger om te beluisteren dan een te gestructureerd en voorbereid interview;
  • zorg dat er zo min mogelijk in herhaling wordt gevallen, en bewaak dit op een vriendelijke manier binnen het dialoog;
  • en misschien wel het belangrijkst: stel je gespreksgenoot op zijn of haar gemak. Gezonde zenuwen zijn niet erg, maar wanneer iemand te zenuwachtig wordt om te spreken doet dit weinig goeds voor de voortgang van de podcast. Maak het een prettige ervaring voor beide partijen en zorg dat de luisteraar geen plaatsvervangende schaamte hoeft te ervaren.

Zelf podcasten? Neem er om te beginnen gewoon een keer één op om te proberen! Luister ‘m terug, vind de verbeterpunten, laat vrienden ‘m beluisteren, verwerk de feedback die je krijgt en ontwikkel zo je podcast vaardigheden tot het punt dat je tevreden genoeg bent om ze op het web te publiceren.

Tags: , ,

Share