Nieuwe stemmen en een breder wereldbeeld door middel van podcasts

Door: Ingrid Woudwijk

Stephanie Afrifa is afgestudeerd algemeen cultuurwetenschapper, model, projectleider van Kunstlinie Almere Flevoland en heeft haar eigen podcast netwerk Nation of Overthinkers. Ze luisterde zelf al ongeveer twee jaar naar voornamelijk Amerikaanse podcasts voordat ze op 1 januari 2015 haar eerste eigen podcast ging maken. Dit deed ze samen met een vriendin in de keuken waardoor het letterlijk huis-, tuin- en keukenradio werd. De laagdrempeligheid van het maken van podcasts is voor Afrifa erg belangrijk. Voor deze vorm van online radio heb je niet veel nodig en kan je helemaal zelf bepalen hoe de uitzending verloopt. Ze werd al vaak uitgenodigd door radiostations om te komen praten over veelal dezelfde onderwerpen: racisme en feminisme. Deze gesprekken werden vaak gekaderd, terwijl ze juist graag haar eigen stem wilde laten horen. En dat is wat ze in haar podcast wel kan doen. Ze kan zeggen wat ze wil, het wordt niet gefilterd en ze kan haar eigen thema’s kiezen. Na haar eerste podcasts kreeg ze veel reacties van herkenning. De oorspronkelijke podcast zelf bestaat niet meer, maar ze produceert nog wel podcasts voor haar platform en heeft ook haar eigen liveshow.

 

27195421161_92aa4d1584_k

 

Eén van de podcasts die ze produceert is Ja Maar. Deze podcast wordt opgenomen door Ollie en Vieira Nkosi, twee Rotterdammers die praten over voetbal, hiphop en de popcultuur. Op 26 mei is de laatste podcast van Ja Maar verschenen. Volgens Afrifa kan iedereen een podcast maken. Maar hoe trek je dan publiek voor zo’n podcast? In Nederland zijn podcasts wel in opkomst, maar het is nog wel een niche en het is ook nog steeds moeilijk en veel werk om publiek te krijgen. Sponsored content is vaak niet mogelijk, omdat je dan al moet laten zien dat je een groot bereik hebt. Daarom richt Afrifa zich nu naast de podcasts vaak op maatschappelijke thema’s. Ze wil jongeren onderwijzen en begeleiden bij het ontwikkelen van hun talenten, en dit project vangen in een podcast, zodat het een soort digitaal dagboek wordt.

 

Naast het maken van podcast is ze ook projectleider bij Kunstlinie Almere Flevoland. Dit is een culturele hotspot met theater, muziek en kunst waarbij ze ook proberen de creatieve talenten van jongeren te ontdekken en te ontwikkelen. Met de Kunstlinie wil ze graag tentoonstellingen en randprogrammeringen maken waarbij het beeld van kunst wordt verbreed en bestaande maatstaven worden heroverwogen. Als voorbeeld noemde ze Afrikaanse kunst. Wat Westerse musea wegstoppen als Afrikaanse kunst (vaak slechts uit West- en Zuid-Afrika), is in deze landen zelf (Afrifa noemt bijvoorbeeld Ghana) vaak meer een vorm van ambacht. Wanneer Afrifa in Nederland een voorstel deed om een tentoonstelling met Afrikaanse kunst te maken, werd er gezegd dat dat maar in de Bijlmer moest plaatsvinden. En dat is precies wat ze wil veranderen: kunst uit Afrika hoort niet alleen in de Bijlmer thuis! De rode draad in wat Afrifa vertelt is dat ze het wereldbeeld van mensen graag wil verbreden door verschillende stemmen te laten horen, iets wat ze letterlijk in haar podcasts doet, maar ook door middel van dit soort kunstprojecten uitdraagt.

Tags: , ,

Share