Hoe kritisch is de kunstkritiek? 22 maart 2016 – OBA Theater

25_salle_Kader_Attia_small

In samenwerking met het Instituut voor Netwerkcultuur (HvA Domein Digitale Media en Creatieve Industrie), de Boekmanstichting, Domein voor Kunstkritiek, SSBA Salon en Valiz/Universiteit Groningen onderzoeksgroep Arts in Society vindt in het OBA Theater het debat ‘Hoe kritisch is de kunstkritiek’ plaats.

Omdat de kunsten zich steeds vaker verbinden met andere maatschappelijke domeinen, moeten kunstcritici zich ook steeds vaker uitlaten over cultuur of maatschappij in brede zin. Welke verantwoordelijkheid heeft de criticus in het veranderend tijdsgewricht? Wat heeft de criticus het publiek en de sector te vertellen? Een debat over de rol van kunstcritici met Bregt van Wijnendaele, Merel Bem, Joke Hermes en Steven ten Thije.

Critici in de kunsten en literatuur gebruiken hun individuele lees-, luister- of kijkervaring als uitgangspunt voor hun blog, vlog, artikel of recensie. Ze analyseren, contextualiseren of leggen uit, liefst met diepgang en nuance, en beogen daarmee de nieuwsgierigheid aan te wakkeren, of begrip te kweken. Wat is precies hun rol, of wat zou dat moeten zijn? Wat is de functie van kritiek voor de sector? Wat hebben kunstcritici het hedendaagse publiek te vertellen? Welke rol vervult de kunstkritiek in het publieke debat? En wat is, of wat zou de rol van het internet en digitale technologieën daarbij moeten/kunnen zijn?

Een debat ter gelegenheid van de verschijning van de dubbelpublicatie Boekman 106: De nieuwe kunstkritiek (Boekmanstichting) en Utopia van de kunstkritiek (Instituut voor Netwerkcultuur en Domein voor Kunstkritiek), en de publicatie Spaces for Art Criticism: Shifts in Contemporary Art Discourses (Valiz en Universiteit Groningen/Arts in Society).

Over de sprekers
Bregt van Wijnendaele is Initiatiefnemer De Zendelingen en artistiek leider van Het Jeugdfilmfestival in Vlaanderen.

Merel Bem is fotografie- en modecriticus (o.a de Volkskrant en Elle) en blogster (The Aubergine Coat)

Joke Hermes is Lector Media, Cultuur & Burgerschap, Hogeschool Inholland , verbonden aan de UVA Faculteit Geesteswetenschappen, Capaciteitsgroep Media & Cultuur en publicist.

Steven ten Thije is onderzoekscurator bij het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht, klik hier.

Afbeelding: The Culture of Fear: An Invention of Evil, 2013, Installation, dimensions variable, view at Musée Cantonal des Beaux Arts de Lausanne, 2015, Courtesy the artist, Galerie Krinzinger, and Galerie Nagel Draxler; photo credit: Nora Rupp

Share